Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

vitex agnus castus

En unik legeplante - Vitex agnus castus

Hvorfor bruke vitex:

I en tid da vi alle - også legevitenskapen - blir stadig mer klar over alle ulempene og faremomentene ved kunstige hormoner, er det meg en stor glede å bringe gode nyheter: aromatisk medisin har et utmerket alternativ i den progesteronstimulerende planten

vitex agnus castus.

Riktig brukt kan ekstrakt og eterisk olje av vitex gi suveren hjelp til kvinner i alle aldre, og også lindre helseproblemer som rammer begge kjønn - uten betenkelige bivirkninger.

Mange av dere har sikkert hørt om Dr. Lees epokegjørende forskning av progesteronets betydning. Seminaturlige progesteronkremer brukes allerede av mange kvinner, men yamsroten som er den aktive komponent i disse produktene, har en både svakere og mindre bredspektret virkning enn utrekk av vitexbuskens frukter.

Vitex agnus castus - ofte kalt "kyskhetstre" eller "munkens pepper" - er en busk av

Verbena-familien med vakre blå velduftende blomster som vokser vilt i middelhavsområdet.

Siden antikken har den vært lovprist og høyt skattet for sine medisinske egenskaper .

Allerede 400 f.kr anbefalte Hippokrates vitex mot skader, betennelser og forstørret milt.

Senere nevnes den i alle urtebøker, bla av Diosconides (55 e.kr) og Pliunes (23-79e.kr), og gjennom hele middelalderen og renessansen hedres den som en av de aller viktigste medisiner.

Den påstås å være til stor hjelp ved væskeoppsamlinger, menstruasjonsforstyrrelser, underlivsbetennelser, dårlig melkeproduksjon og humør- og energisvingninger - altså alt kjente symptomer på hormonell ubalanse hos kvinner.

Dessuten skal den lindre hodepine, epilepsi, diaré og hemoroider og rense mage/tarm og underliv. Virkningen på kjærlighetslivet ser ut til å være balanserende, den skal både kunne dempe seksuelle lyster og vekke lidenskap og begjær. Uansett omtales den alltid som en kjærlighets- og fruktbarhetsurt. Faktisk anbefaler en viss Villeneuve på 1200t munker å vaske sine edlere deler med vitexavkok for å oppnå sterkere nytelse og glede!

Brukt i årtusener:

Sikkert er det i alle fall at ingen plante bevarer et så hardnakket rykte i årtusener uten grunn. Moderne forskning - både klinisk og i laboratorier - bekrefter også i stor grad fortidens oppsamlede erfaringer.

Fra 1600t var vitexekstrakt i utstrakt bruk for kvinneproblemer, samt som melkestimulerende middel. Og fra forrige århundre har alkoholisk ekstrakt av vitexfruktene vært utprøvd særlig i tysk medisin, både av leger og naturopater.

Siden 1982 har flere patenterte vitexbaserte medisiner vært på markedet i Tyskland.

En sann hærskare av dokumenterte, strengt vitenskapelige studier de siste tiår slår fast uten skygge av tvil at vitex virker svært gunstig inn på bla mensforstyrrelser, premenstruell spenning (PMS), brystlidelser, overgangsalderbesvær og infertilitet.

En del av virkestoffene er nå identifisert, bla flere forskjellige monoterpener og diterpener, og man har også detaljert innsikt i hvordan vitex virker i organismen.

En viktig nyhet er at den sterkt aromatiske vitexplanten for første gang i historien er blitt destillert, ikke bare ekstrahert.

To erfarne og idealistiske forskere og oljeprodusenter på Kreta har etter omfattende utprøving kommet frem til den optimalt balanserte og terapeutisk virksomme vitex eterisk olje. I den eteriske oljen finner vi noen av de mest medisinsk aktive stoffene sterkt konsentrert, og dråpene er lette å bruke både til inhalering, innoljing og i små doser innvortes. Samtidig anbefales inntak av ekstrakter som inneholder plantens vannløselige stoffer, også de av helsemessig betydning.

De er effektive! Noe som årtuseners uavbrutt bruk har bevist.

Hva viser kliniske studier om vitex farmakologiske aktivitet?:

Vitex er virksom mot mensforstyrrelser, brystlidelser (mastodynia og mastopathia), PMS, angst og depresjon, cyster på eggstokken, muskelknuter, menssmerter, endometriose, infertilitet (30-50% suksess), alle typer overgangsbesvær - hetetokter, emosjonell ubalanse, søvnproblemer, depresjoner, skjedetørrhet, leddsmerter og væskeopphopninger. Den ser ut til å beskytte mot brystkreft, laboratorietester (in vitro) viser at den motvirker unormal cellevekst. Ved at vitex stimulerer progesteronproduksjon har den også en både forebyggende og reverserende virkning på Osteoporose (benskjørhet). Den er dessuten under utprøving på MS og Parkinsonpasienter.

Virkemåte:

Hva skyldes så vitex' omfattende regulerende, beskyttende og helbredende egenskaper? Først og fremst har den en utpreget progesteronstimulerende virkning. Den har en uovertruffen evne til å stimulere og balansere hypofysefunksjonen, særlig i forbindelse med kvinnens kjønnshormoner, men dens hormonregulerende virkning går langt utover det reproduktive system. Vitex er nettopp et utmerket eksempel på at alle kroppssystemer og kropp og sinn, henger sammen og påvirker hverandre gjensidig. Vitex reduserer prolaktinnivået - forhøyet prolaktin utenom svangerskapet er assosiert med mange plager hos kvinner. Lutealfasen i kvinnens syklus normaliseres - vitex støtter eggstokkenes corpus luteum i hormonproduksjonen som foregår i en annen halvdel av kvinnens syklus.

Den eliminerer svakheter i progesteronsyntesen og motvirker østrogendominans. For høyt østrogennivå settes i forbindelse med bla brystkreft, livmorkreft, nyrekreft, osteoporose og mange autoimmune sykdommer. I tillegg til utstrakt bruk av kunstig østrogen i vår vestlige verden har vi fått tilleggsproblem med såkalte xenoøstrogener - østrogenhermere fra industrien, miljøgifter i matvarer etc som umerkelig sniker seg inn i menns, kvinners og dyrs fysiologi. Det er derfor ekstra viktig å skape motvekt og sunn balanse ved hjelp av naturlig progesteron, som i følge alle kliniske forsøk er uten skadelige bivirkninger.

Kort oppsummert er mekanismen følgende:

Det neurokjemiske stoffet dopamin hemmer prolaktinproduksjonen, og visse komponenter i vitex binder seg til dopaminreseptorene. Dette har vist seg å styrke, effektivisere og forynge immunforsvaret ved at flere lymfocytter produseres. Videre får man en signifikant økning av "Natural killer cells" (NK naturlige dreper-celler) og en styrkning av disse beskyttelsescellenes aktivitet. Innflytelsen på dopaminreseptorene er også meget interessant som en mulig hjelp ved Parkinson, da disse pasientene har mangelfull dopaminproduksjon.

Visse vitexkomponenter binder seg til endogene opiatreseptorer, som er aktive i produksjon av de velgjørende endorfiner. Endorfiner gir merkbar smertelindring, mindre hodepine, motvirker depresjon, nedtrykthet, angst og forvirring, og fremmer livsglede, fryd, fred i sinnet og avspenthet. Væskeopphopning motvirkes og reduseres.

Progesteron har viktige funksjoner langt utover kvinners kjønnshormonbalanse.

Progesteron motvirker nervesykdommer, reparerer skadete og svekkede nerver, styrker myelinisering av nerver (viktig ved Multippel sklerose - MS) og kan gi god støtte etter ulykker/ fysiske traumer. Det kan gunstig påvirke spinalnerveskade, motvirker angst, virker antipsykotisk, er viktig f. eks for å hindre etterfødselspsykoser i å utvikle seg. Bekjemper stress, nervøsitet, anspenthet, er et aktivt neurosteroid, viktig for hjernens utvikling og funksjon, hjelper rekonvalesens etter hjerneslag.

En allsidig plante

Vi ser altså at vitex agnus castus - kyskhetstreet med de vakre blå blomstene - er en meget allsidig plante, skjenket oss av naturen til hjelp ikke bare for kvinner fra pubertet til overgangsalderen og gjennom alderdommen, men også ved en rekke lidelser som ikke er kjønnsrelaterte.

Som importør av vitex eterisk olje og ekstrakt fra Kreta - utvunnet utelukkende av de håndplukkede små fruktene som inneholder mest av de terapeutiske stoffene - får jeg stadig gledelige tilbakemeldinger fra kvinner hvis overgangsalderbesvær er eliminert eller sterkt redusert og som også merker klar bedring i ledd og muskelsmerter og i generelt velvære og bedret energinivå. vitex er lett å ta, økonomisk i bruk og følger man noen enkle forskrifter kan den bare gi positive resultater.

Bruksanvisning:

En dråpe på tungen på fastende hjerte hver morgen, helst i ren munn etter tannpuss.

Vent ca 15 min før du spiser.

Hvis ingen virkning merkes etter 1 mnd, kan dosen økes til 2 dr. over 1 mnd.

Får du ingen effekt etter 2 dråper tar du kontakt så vi kan vurdere om evt å øke doseringen,

eller komplettere med et naturlig østrogen tilskudd.

Lykke til!

Sist oppdatert 19.10.2018 kl. 10:55

Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn