Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Rosmarin

Familie: Labiatae (Lebeblomstfamilien).

Historikk

Rosmarinus - dugg fra havet - det poetiske navnet gir oss øyeblikkelig del i rosmarinens livgivende og forfriskende egenskaper.

I likhet med lavendel har den vært i uavbrutt bruk og nytt stor respekt siden oldtiden.

Kanskje fordi de små blomstene sies å ha fått sin blå farge fra Jomfru Marias kappe - hun hengte den over rosmarinbusken på vei til Egypt.

I før-kristen tid var den enkle menneskers offergave, - de rike blidgjorde gudene med myrra og frankincense - og den ble tidlig et symbol for både kjærlighet, livskraft og død. I det sjette århundre beordret Karl den store rosmarin plantet i alle kongelige hager, og helt opp til vår tid ble sykerom og fengsler renset med smittehemmende rosmarinrøyk. Den var en hovedingrediens både i ungarske vann og i klassisk Eau de Cologne - begge brukt bl.a mot hodepine og svimmelhet.

Rosmarinens hjerneklarnende og hukommelseskjerpende virkning var så alment kjent at Shakespear lar Ophelia si: "Now there`s rosemary, thats for rememberance".

Fra 1700-tallet var den en del av alle europeiske farmakopeer, og med aromaterapien har rosmarinoljen fått en sann og høyst velfortjent renessanse

Bruksområder og virkninger

Hvordan kan så rosmarinen hjelpe oss moderne mennesker? Rudolf Steiner, hvis antroposofiske leger flittig bruker rosmarin ved alle tilstander av kulde og svekkelse. Den representerer det kosmiske prinsipp ild og påvirker selve det vitale senter, hvorfra den sprer varme og livskraft i hele organismen.

Den er en utpreget yangolje, helliget solen, - den gir straks pågangsmot og ny energi.

Bruk den til innhalering ved eksamenslesning, drypp noen dråper på dashbordet for våkenhet og forsterket oppmerksomhet ved nattkjøring og langkjøring. Noen dråper rosmarin i kokvarmt vann i håndvasken, i dusjen eller i badekaret vil utvilsomt klarne søvndrukne hjerner og sette kroppsenergien i gang.

Rosmarin er nemlig en hjertestyrkende og sirkulasjonsfremmende men nyere forskning viser at det ikke er noe som tyder på at rosmarin øker blodtrykket, så det kan trygt brukes også om man har høyt blodtrykk. Forskning viser også at rosmarin (cineol og borneoltypen) øker blodgjennomstrømningen til hjernen og slik stimulerer de mentale prosesser og styrker hukommelsen. Videre ser det ut til at rosmarin (disse typene) har evne til å danne nye synapser (nerveendeforbindelser) og produsere nye årer. Dette er selvsagt gode nyheter for dem som ønsker å forebygge demenssykdommer, inklusive alzheimer. Den kan også gi uvurderlig hjelp til personer med svekket blodsirkulasjon til retina og svekket mikrosirkulasjon til det indre øret. Vi kan altså forbedre både hjernekapasiteten, syn og hørsel! Ikke rart at rosmarin i tusenvis av år har hatt et urokkelig rykte som hukommelsesstimulerende middel.

Når det gjelder epileptikere bør den fortsatt unngås, da dens generelt stimulerende virkning kan provosere frem anfall. .

Men føler du deg fortsatt utrygg, kan du jo ved for høyt blodtrykk tilsette samme mengde blodtrykksenkende lavendel som nøytraliserer. I likhet med kamfer og peppermynte kan den brukes som førstehjelpsmiddel ved svimmelhet og besvimelse.

En viktig side ved rosmarinen er dens meget uttalte virkning på det sentrale nervesystem. Massasje med rosmarinolje anbefales derfor ved alle tilstander der bevegelsesapparatet skal stimuleres - etter slag, lammelser, ulykker eller ved generell (alders) svekkelse, dessuten har den gitt bedring ved tap av taleevnen.

For friske mennesker egner den seg ypperlig til å forberede muskulaturen til fysisk aktivitet og til å motvirke stølhet etter trening. Den vil også stramme opp hud og vev og fremme utskillelse av avfallsstoffer og væske. Så den er utmerket ved overvekt og cellulitter.

Den er også et klassisk hårvekststimulerende middel som gir vakker glans til mørkt hår.

Krampeløsende, varmende og antiseptisk kan den innhaleres ved forkjølelse, hoste og bronkitt, likeledes lindrer den reumatisme og muskelverk. Sist, men ikke minst har rosmarin en sterkt rensende og styrkende virkning på leveren og vil via økt galleutskillelse motvirke gallesten. Dessuten letter den fordøyelsen av fettstoffer, derav dens tradisjonsrike bruk som krydder i kjøtt og kyllingretter.

Interessant nok har den vist seg å normalisere høyt kolesterolnivå i blodet.

Altså riktig en nyttig olje for den typisk stressede, overvektige middelaldrende forretningsmann! Men alle har godt av å rense og forfriske kropp og sjel med den evigunge rosmarinen.

Rosmarin bør unngås de tre første månedene av svangerskapet og bør deretter kun brukes i små doser. Er imidlertid utmerket i barselperioden for å få igjen energien og muskeltonusen.

Kjemiske komponenter

Viktigste kjemiske komponenter:

Opptil 50% 1,8 cineol,

Monoterpener: 10% α-pinen, β-pinen og camphen.

Sesquiterpener: β- caryophyllen

Monoterpenalkoholer: borneol 3-5%, linalol, terpeniol 4, α-terpeniol

Estere: bornylacetat, ketoner, campher.

Botanikk

Utbredt over hele middelhavsområdet og Nordafrika, kommer i så lite som tre botaniske arter og noen få kjemotyper. Til sammenligning er det mer enn 50 timianarter og 500 salviearter. Blomstrer, til forskjell fra andre lebeblomstarter, gjennom hele året og kan høstes igjen og igjen.

Rosmarin er en liten busk, som kan bli rundt 1,5 meter høy. Rosmarins blader er svært forskjellig fra andre lebeblomsmedlemmer, de eviggrønne nålene får den til å minne mer om coniferene (nåletrærne). Som timian og salvie og andre lebeblomstmedlemmer, er rosmarin høyt skattet av biene som produserer en utmerket rosmarinhonning.

Det er viktig å destillere rosmarinolje når den blomstrer, med sine hvite, rosalilla eller blå blomster.

Sinnet

Rosmarin er full av solkraft og fremmer livsglede, hjertevarme, entusiasme og djervhet. Den passer utmerket for mennesker som føler seg frosne, fysisk og psykisk. Den hjelper oss til å bli mer fargerike og til å våge å skille oss ut. Entusiasme- gresk: å ha en gud i seg er drivkraften til alle fremskritt her i livet. Uten den, ingen ekspansjon, ingen skaperkraft og en begrenset evne til å nyte tilværelsen.

Rosmarin fremmer vågemot, dristighet, frodighet og som furunål hjelper den oss å finne vår ekte identitet og vår livsvei. Så hvis du, som Finn Kallvik surrer rundt i tiår og prøver å finne deg sjæl, sats på rosmarin!

Rosmarin har også fra meget tidlig av vært assosiert med trofasthet og lojalitet i kjærlighet og vennskap. Den minner oss på at vi skal huske og ta vare på våre kjære, både de levende og de avdøde, både de i nærmiljøet og de som har reist bort.

Egyptiske faraoer var opptatt av å huske sine tidligere liv og, ikke overraskende, brukte de rosmarin for å fremme prosessen.

Selv elsker jeg rosmarin og føler at den virkelig vekker tankene, følelsene og sansene til live, og får meg til å føle meg som en seierherre!

Ikke minst har den gitt meg uvurderlig hjelp under flyreiser. Når jeg har vært på vei for å holde kurs og forelesninger var det uaktuelt å døyve flyskrekken med litt whiskey, som ellers fungerer utmerket. Sniffing av rosmarin, gjerne kombinert med frankinsence og laurbær, gjør virkelig susen. Jeg ser de store linjer, glemmer små bekymringer som flykræsj, og tror nesten det er jeg som fører flyet, trygt og sikkert!

Rosmarin er altså psykofysisk en svært styrkende olje hvor de fysiologiske og psykologiske virkningene henger uløselig sammen.

Nøkkelegenskaper ved rosmarinus officinalis, 1,8 cineol/borneol- kjemotypen

Slimløsende - gjør bronkialsekretene mer flytende og motvirker slimopphopninger i åndedrettssystemet.

Gjør sekretene i livmoren og på livmorhalsen mer flytende og hjelper derved til å rense og tonifisere underlivet.

Krampeløsende for muskelsystemet.

Smertelindrende

Fordøyelsesstimulerende.

Stimulerer hjerneaktiviteten og de mentale funksjoner.

Stimulerer hårveksten og gir liv og glød til huden.

Oppskrifter

Stimulerende morgenbad:

4dr rosmarin

3dr enebær

1dr peppermynte

3dr sitronskall

Stimulerende kroppsolje (morgen):

25dr rosmarin

25dr enebær

10dr peppermynte

Blandes i 100ml mandel/tistelolje

Masseres energisk inn over hele kroppen

Smertelindrende bad ved reumatisk verk/ muskelverk:

3dr rosmarin

3dr eucalyptus

4dr salvie

Fotbad for trette, såre føtter:

2dr rosmarin

2dr lavendel

3dr enebær

Hjernestimulerende innhaleringsmix:

3ml rosmarin

2ml laurbærblad

1ml peppermynte

2ml sitronskall

2ml basilikum

Ha noen dråper i hånflaten og innhalèr, kan også blandes ut i olje eller krem eller ha noen dr i neseborene.

Vanndrivende, slanke/cellulitt olje:

20dr rosmarin

10dr geranium

10dr enebær

10dr sitron

10dr grapefrukt

I 100ml vegetabilsk olje: jojoba (30ml), hasselnøtt (30ml) og mandeloje (40ml).

Mot håravfall og for fin glans:

22dr rosmarin

22dr lavendel

16dr enebær

I 100ml vegetabilsk olje: oliven, avocado og jojobaolje.

Masseres godt inn i hodebunn og hår der det får sitte minst en time, gjerne over natten. Ta i sjampo før vann, ellers får du ikke klisset ut!

Tørr og rynket hud:

20dr rosmarin

10dr lavendel

10dr geranium

20dr rosentre

I 100ml vegetabilsk olje f.eks. jojoba, avocado, centella.

Rosmarin verbenon

Rosmarin produserer som kjent ikke mange kjemotyper, men til gjengjeld har den en som er særdeles nyttig og kjenne til, nemlig rosmarin verbenon. Vi snakker om kjemotyper når helt identiske botaniske arter produserer til dels meget forskjellige kjemiske komponenter som gir oljer med ulike anvendelsesområder og spesialiteter. Rosmarin verbenon kommer utelukkende fra rosmarin officinalis som vokser på Korsika, som tydligvis har et spesielt klima og jordsmonn. Verbenon er navnet på en keton som ikke finnes i den vanlige rosmarinen og som gir Korsika-rosmarinen unike egenskaper.

Generelt har ketoner to meget viktige egenskaper, de er særdeles slimløsende og sårlegende/hudpleiende. De ser ut til å beskytte cellene og motvirke effekten av frie radikaler. Disse keton-egenskapene finner vi i veldig stor grad i rosmarin verbenon som egner seg utmerket til å løsne tett slim i nese, bihuler, hals og lunger. F.eks anbefaler Dr. Penoel den i følgende neseskyllingsblanding:

1ts havsalt

1dr rosmarin verbenon

1dr te tre eller saro

I en liter kokende vann. Bruk en neseskyller i begge neseborene.

Denne rosmarinen vil også hjelpe til å løsne slim og avfallsstoffer i underlivet som kan ha dannet seg ved infeksjoner.

Vanlig rosmarin er også utmerket ved vanlige forkjølelsessymptomer men jo tettere luftveier jo viktigere er det å bruke en ketonrik olje som rosmarin verbenon.

Rosmarin verbenon er utmerket til finere hudpleie og er å foretrekke fremfor vanlig rosmarin til ansiktet. Den vil øke blodgjennomstrømningen og stimulere cellefornying. Den inngår også i blandinger for å lege allerede oppståtte strekkmerker.

Etter Hiroshima-katastrofen ble gjenlevende ofre behandlet for sine grufulle brannskader med rosmarin verbenon som ga utmerket resultat.

Brukt innvortes er den med å lege sår i mage/tarm og beskytte slimhinnene i fordøyelsessystemet. Den er også enda mer effektiv som leverpleiende og - styrkende enn vanlig rosmarin. Den stimulerer galleutskillelsen, forbedrer svekket gallefunksjon og stimulerer dannelsen av nye leverceller. Fordøyelsesbesvær forårsaket av diett eller medisiner kan meget effektivt behandles med en blanding av følgende:

Rosmarin verbenon

Peppermynte

Sitronskall

Dill

Basilikum

Av denne blandingen (1ml av hver olje) tas to til tre dråper 2-3 ganger daglig i maks tre uker.

Den balanserer peristaltikken og kan derved motvirke både diarre og treg mage og meget viktig, den er med å gjenopprette bakteriefloraen i tarmene etter f.eks antibiotikakurer. Prøv følgende blanding:

5ml rosmarin verbenon

2ml laurbærblad

1ml kanelbark

1ml nellik

Denne blandingen vil også være utmerket mot en rekke bakterie- og virus infeksjoner i mage-tarm.

Når det gjelder rosmarin verb. slimløsende virkning strekker seg også til arterier og vener. Den har en utpreget evne til å motvirke aterosklerose. Over tid vil den redusere fettstoffene i blodet og motvirke sammenklebing av blodplater.Da bør den kombineres med sitronskall, sypress og kunzea.

Hormonell virkning:

Til forskjell fra vanlig rosmarin er denne kjemotypen, er denne helt klart hormonelt aktiv. Via hypofysen har en regulerende virkning både på eggstokker og testikler og er således å anbefale både for menn og for kvinner. Den kan anbefales ved problemer som barnløshet, forskjellige infeksjoner i det reproduktive system og den er et viktig ledd i behandling av fibromer (muskelknuter) i livmoren. Alle typer overgangsaldersbesvær behandles effektivt med vitex, aller best supplert med rosmarin verb og borago vegetabilsk olje.

Den virker også balanserende på nervesystemet og motvirker hjertearytmi og takycardia (hjertebank). Denne rosmarin kjemotypen er mer subtil, mer forfinet enn den vanlige. Den er ikke så oppkvikkende og øyeblikkelig energigivende, heller ikke så mentalt stimulerende som vanlig rosmarin, men virker mer fysisk/psykisk/sjelelig harmoniserende.

Andre ting av interesse er at den anbefales ved ungdomsacne og ved væskende eksem.

Den stimulerer fødselsprosessen.

Og, interessant for mange, den kan være et ledd i kampen mot fedme:

2ml rosmarin verbenon

2ml sitronskall

1ml mandarinskall

3 dr av denne blaningen tas innvortes i en barneskje sesamolje.

Det har også vist seg at den er en god immunstimulerende olje i det den fremmer syntesen av diverse globuliner som aktivt deltar i kroppens forsvarsmekanismer.

Sist oppdatert 19.10.2018 kl. 10:58

Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn