Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

HER FINNER DU ET UTVALG AV ARTIKLER INNEN AROMATERAPIFAGET

Intervjuer og artikler fra Helsemagasinet: 
(Trykk på linken for å åpne artiklene)

1. Erfaringer fra 40 år som holistisk, klinisk aromaterapeut

2. Bedre helse med eteriske oljer og aromaterapi

3. Aromaterapi til støtte for kreftrammede


Andre artikler:

4. Hva er klinisk aromaterapi?

 

Hvordan bruke eteriske oljer i dagliglivet.

HVA ER ETERISKE OLJER

 

Eteriske oljer er meget sterkt konsentrerte dråper som fremstilles ved dampdestillasjon av aromatiske planter. Disse dråpene inneholder plantenes duft- og smaksstoffer og også en rekke farmakologisk aktive virkestoffer. Oljene er kjemisk sett meget komplekse og inneholder gjerne flere hundre kjemiske komponenter som forklarer deres svært mangesidige egenskaper. 

Mange av deres terapeutiske virkninger er meget godt dokumentert. Spesielt er deres kraftig antibakterielle effekt grundig utforsket.  

Ifølge en av mange kjente autoriteter prof. Buchbauer ved Wien universitet, er de eteriske oljene i tillegg lokalt smertelindrende, krampeløsende, betennelseshemmende, apetitt/fordøyelsesstimulerende, galledrivende, diuretiske og sedative eller stimulerende på nervesystemet.  

 

Av dette forstår vi at eteriske oljer er effektive plantemedisiner som skal brukes med omhu og respekt og på riktig måte og med korrekt dosering! 

 

BRUKSANVISNING

 

METODE 1: INHALERING

Dette er den mest effektive metoden for å åpne og desinfisere luftveiene og for å forebygge og kurere  øre-nese-hals – infeksjoner. Det er også den raskeste måten til å påvirke sinnstilstanden og motvirke depresjoner, lettere angst og uro. Eller bare for å lette nedstemthet og dårlig humør.  

Man kan også enkelt stimulere mental og fysisk energi.  

Inhalering foregår slik: 

Lukt rett fra flasken. 
Noen dråper tas rett i håndflatene som gnis mot hverandre og omslutter nesen. Pust inn og nyt! 
Noen dråper has i vasken som fylles med varmt vann, og dampen inhaleres. Evt kan man fylle et krus med kokende vann og inhalere. 
Skaff deg et oljeforstøvingsapparat med spesiallutstyr for inhalering. Dette er den mest effektive måten å nyttegjøre seg oljene maksimalt, da de finfordeles uten noen form for oppvarming og derved bevarer alle aktive komponenter. Anbefales alle med kroniske luftveisproblemer. Også suverent til å spre deilig, oppløftende duft i rommet og samtidig drepe luftbårne smittestoffer. 

NB! Lukk alltid øynene ved dampinhalering! 
 
Astmatikere må være ytterst forsiktige og spesielt unngå varm damp. Konsulter en erfaren aromaterapeut. 

 

Spesielt velegnede oljer er:  

Alle nåletrær, alle sitrusskall, visse eukalyptuser og alle milde, søte blomsteroljer. 

 

  

METODE 2 - DERMAL (HUD) PÅFØRING 

a) Utblandete oljer: 
Med et utvalg eteriske oljer kan du selv lett lage deilige og helsebringende kropps- og ansiktsoljer.  

 

Dosering til kropp:  

Max 60 dråper eterisk olje pr 100ml vegetabilsk olje. Nybegynnere anbefales å ikke bruke mer enn fire forskjellige eteriske oljer pr blanding. 

 

Dosering til ansiktet: 

Max 6 dråper eterisk olje pr 10 ml vegetabilsk, men stort sett er det nok med 3 – 4 dråper. De rette blandingene kan drastisk forbedre problemhud ( akne, tørr/fet/irritert hud.) og være med å forsinke aldringsprosessen. 

 

Anbefalte oljer: 

I utgangspunktet kan enhver eterisk olje brukes; alt avhenger av hva man ønsker å oppnå ( feks: økt energi, mindre stress, utrensning, smertelindring eller bedre søvn etc). Men det er viktig å kjenne til oljenes hovedvirkninger slik at man får optimal effekt og unngår for store doser av de mer hudirriterende oljene. 

 

Eteriske oljer kan også godt blandes i nøytrale kremer, lotions og geleer, men det er viktig at disse er 100% rene og vegetabilske. 

 

b) Rene eteriske oljer: 

Spesielt ved begynnende infeksjoner kan det være særdeles nyttig å påføre rene eteriske oljer, enkeltvis eller kombinert rett på enkelte punkter på kroppen. Ved første tegn til forkjølelse eller influensa tas 1 til 2 dråper på følgende punkter: på issen (eks fontanellen), bak ørene, under nesen, langs kjevebenet, ned langs halsen, bak i nakkegropen, langs undersiden av kravebenet og på lymfeknutene i lysken. Dette kan gjøres flere ganger daglig.  

I tillegg er det en utmerket idé å ta noen dråper rett på blodårene i albuegropen og på innsiden av håndleddet.  

 

Utmerkede oljer for voksne er: saro, kunzea, fragonia, lavandula spica, eucalyptus radiata og camadulensis. Til små barn er følgende trygge og effektive: lavendel (vera), fragonia, timian linalol, nerolina, rosalina, rosentre og ravensara. 

 

Intensiv beskyttelse og behandling ved hjelp av supersterk mix ( voksne ) : de oljene som mest effektivt bekjemper bakterier, virus og sopp samt styrker immunforsvaret er også svært hudirriterende. 

Denne ”elitegruppen” består av:
oregano, timi
an thymol, sar, kanel og nellik og kan has dråpevis under fotsålen der huden tåler det. I influensa-smittetider er det en god idé med daglig fotsåleinnsmøring både til forebygging og behandling. 
 

 

For å balansere stoffskiftet, og for å få opp energinivået om morgenen: ta et par dråper eteriske oljer av gran og furunål eller rosmarin og geranium på håndbaken og masser inn på binyrene (bak på ryggen). 


Kviser og småsår: en dråpe lavendel (særlig spicatypen), has rett på stedet. 

 

METODE 3 - BAD 

Bad – hel / sitte eller fot 

 

Bland alltid de eteriske oljene ut i en emulgator, f.eks en skje kokos, sesam eller mandelolje. Til et helt badekar er doseringen fra 5 – 10 dråper, sittebad ca 3 dråper, fotbad 3 – 5 dråper.  

 

a) Badekar: Er man så heldig å ha badekar, har man mange valgmuligheter ( varmende og oppmykende, eller oppkvikkende og oppfriskende morgenbad. Beroligende og søvndyssende kveldsbad – perfekt for energiske småtroll som ikke vil legge seg å sove, muskelavspennende og smertelindrende/betennelses hemmende bad – deilig etter trening!, utrensende anticellulittbad, oppstrammende og slankende bad og romantiske kjærlighets bad ), her er det bare fantasien som setter grenser. 

 

b) Fotbad: Er perfekt særlig for kalde våte føtter, som lett kan gi forkjølelse, og for såre hovne turføtter. 

Dessuten for å lade opp batteriene etter en slitsom dag er sitrus og nåletre fotbad utrolig livgivende ( enebær, edelgran, bergamott, appelsinskall eller grapefruktskall. Rudolf Steiner anbefaler faktisk fotbad hver kveld for å rense sjelen og kroppen for dagens stress. 

 

c) Sittebad: Egner seg spesielt ved underlivs problemer, som candida og andre infeksjoner, og etter fødsler og operasjoner. Til uvurderlig hjelp ved blærekatarr, prostatabesvær og endetarmsproblemer (hemorroider, sår og rifter ) et sittebad kan kan være svært lindrende ved menssmerter. 

  

Det er også mulig å lage spesielle blandinger for tamponger samt stikkpiller til vaginalt og analt bruk. 

 

METODE 4 - GURGLING (MUNN & HALSPLEIE) + INNVORTES BRUK.

Med noen få eteriske oljer i husapoteket blir halsesyken en saga blott.  

3 – 5 dråper fragonia, kunzea, timian linalol, ingefær, sitron eller sypress  i et halvt glass vann, kan stoppe infeksjonen i starten.  

Dr. Penöel anbefaler dessuten trygge og ufeilbarlige tiltak: ved første tegn til sårhet tas 1 dråpe fragonia i litt vegetabilsk olje, eller honning. La det være i munnen en stund og la det blande seg godt med spytt hvorpå det så svelges. 

Dette kan gjøres hvert 5 min i en halv time, gjerne supplert med å smøre noen rene dråper utenpå halsen.  

Samme metode, men da bare én dose anbefales om morgenen ved tett nese eller bihulebesvær : 1 dr. peppermynte i litt honning laes smelte langsomt i munnen. I tillegg er det spesielt gunstig med et par dråper på issepunktet, for å åpne opp bihulene. 

Innvortes bruk, kan ofte være den mest effektive metoden, blant annet ved mage / tarm problematikk og urinveisinfeksjoner. NB: Men dette må kun gjøres under kyndig veiledning av en erfaren terapeut. 

Vi holder jevnlig kurs i aromaterapi til hjemmebruk, og ønsker du nærmere informasjon kontakt oss.

På hvilke områder kan eteriske oljer virkelig bidra positivt.

Aller mest ved virus, bakterie og soppinfeksjoner.
Her er de eteriske oljene uovertrufne, - som naturlig og supereffektivt antibiotikum.

Smertelindring, -  lindrer mange typer akutte og kroniske smerter, også sjelelige.

Sårleging, -  kan gi uvurderlig, livreddende hjelp ved leggsår som ikke gror, diabetessår, koldbrann etc.

Hjerte/karproblemer, - blodtrykksforstyrrelser, stressrelatert arytmi etc.

Blod og lymfesirkulasjon, -  Bedrer blodgjennomstrømningeren i hele kroppen, inklusive til hjernen. Utrensing og avgiftning av kroppen. Utskillelsesorganene som lever, nyre og lymfesystemet effektiviseres.

Fordøyelsesbesvær (alle typer), - ikke minst effektivt ved ubalanse i tarmens bakterieflora.

 Åndedrettssystemet, - lungene styrkes og renses.

 Immunforsvaret, - balanseres om det er hyper - eller hypoaktivt.

 Hormonelle forstyrrelser, - om PMS, infertilitet, menssmerter, overgangsalderbesvær.

 Søvnproblematikk, -  svært mange får hjelp av de eteriske oljene.

 Det autonome nervesystem,  - harmoniseres ved alle akutte og kroniske ubalanser

 De mentale fakulteter styrkes og balanseres. Svekket hukommelse og demens kan forebygges og korrigeres.

 Psykiske problemer, -  som angst, uro, lettere depresjoner, bipolare tendenser, ADHD og ADD. De eteriske oljenes evne til å spre lys og glede motvirker melankoli, dystre tanker, negativitet og pessimisme.

Eteriske oljer og kreft

Det har i årevis vært mye forskning på eteriske oljer til bruk i kreftbehandling.
Både til lindring og bedring av livskvaliteten, og som mulig medisin.

Flere eteriske oljer, og ikke minst enkelte komponenter/virkestoffer har i tallrike laboratorieforsøk vist seg å uskadeliggjøre kreftceller uten å irritere det friske vevet. Av forståelige grunner har det imidlertid vært utført få kliniske forsøk.

 Et viktig unntak er den kliniske studien fra 2009 til en fransk lege, dr. Anne-Marie Giraud-Robert.

Mer enn 1800 kreftpasienter, stadie 3 og 4, som mottok skolemedisinsk behandling sammen med eterisk oljebehandling hadde signifikant høyere overlevelsesnivå enn pasienter med sammenlignbare kreftsykdommer som bare fikk skolemedisin.

Dette gjaldt lunge, kolon, livmor og brystkreft, så vel som alle andre krefttyper som ble observert.

Dr. Giraud-Robert brukte eteriske oljer ikke minst til å redusere de ofte svært svekkende bivirkningene ved konvensjonell behandling.
En viktig faktor var selvsagt at de eteriske oljene stimulerte kroppens naturlige forsvar og renset toksiner fra nyre og lever.

Ifølge studien var aromaterapi/eteriske oljer meget velgjørende i følgende stadier av kreft:

Pre og postoperativt, under og etter cellegift, under strålebehandling og under immunterapi, under hormonterapi og til lindring i sykdommens siste stadium.

Dette burde vekke interessen til norsk helsevesen og norske naturterapeuter.
Nevnes bør også erfaringen fra et japansk kreftsykehus i 1984:

54 inoperable, oppgitte kreftpasienter ble underkastet behandling med eteriske oljer. Spesifikke eteriske oljer som inneholdt mye aldehyder (citral etc) ble injisert i svulstområdet.

Det var alle typer kreft, alle aldre og begge kjønn.

Resultatet var at 19 av disse pasientene ble helt kurert og var fremdeles frisk fire år etter behandlingen. Flere var på bedringens vei, mens noen ikke fikk noen effekt.

Håper mange innen skole og komplementærmedisin blir inspirert til å sette seg inn i dette evnet.

Vitex agnus castus

Vitex agnus castus er en unik legeplante. 

Hvorfor bruke vitex:

I en tid da vi alle - også legevitenskapen - blir stadig mer klar over alle ulempene og faremomentene ved kunstige hormoner, er det meg en stor glede å bringe gode nyheter: aromatisk medisin har et utmerket alternativ i den progesteronstimulerende planten.

Riktig brukt kan ekstrakt og eterisk olje av vitex gi suveren hjelp til kvinner i alle aldre, og også lindre helseproblemer som rammer begge kjønn - uten betenkelige bivirkninger.

Mange av dere har sikkert hørt om Dr. Lees epokegjørende forskning av progesteronets betydning. Seminaturlige progesteronkremer brukes allerede av mange kvinner, men yamsroten som er den aktive komponent i disse produktene, har en både svakere og mindre bredspektret virkning enn utrekk av vitexbuskens frukter.

Vitex agnus castus - ofte kalt "kyskhetstre" eller "munkens pepper" - er en busk av
Verbena-familien med vakre blå velduftende blomster som vokser vilt i middelhavsområdet.
Siden antikken har den vært lovprist og høyt skattet for sine medisinske egenskaper .
Allerede 400 f.kr anbefalte Hippokrates vitex mot skader, betennelser og forstørret milt.
Senere nevnes den i alle urtebøker, bla av Diosconides (55 e.kr) og Pliunes (23-79e.kr), og gjennom hele middelalderen og renessansen hedres den som en av de aller viktigste medisiner.

Den påstås å være til stor hjelp ved væskeoppsamlinger, menstruasjonsforstyrrelser, underlivsbetennelser, dårlig melkeproduksjon og humør- og energisvingninger - altså alt kjente symptomer på hormonell ubalanse hos kvinner.

Dessuten skal den lindre hodepine, epilepsi, diaré og hemoroider og rense mage/tarm og underliv. Virkningen på kjærlighetslivet ser ut til å være balanserende, den skal både kunne dempe seksuelle lyster og vekke lidenskap og begjær. Uansett omtales den alltid som en kjærlighets- og fruktbarhetsurt. Faktisk anbefaler en viss Villeneuve på 1200t munker å vaske sine edlere deler med vitexavkok for å oppnå sterkere nytelse og glede!

Brukt i årtusener:

Sikkert er det i alle fall at ingen plante bevarer et så hardnakket rykte i årtusener uten grunn. Moderne forskning - både klinisk og i laboratorier - bekrefter også i stor grad fortidens oppsamlede erfaringer.

Fra 1600t var vitexekstrakt i utstrakt bruk for kvinneproblemer, samt som melkestimulerende middel. Og fra forrige århundre har alkoholisk ekstrakt av vitexfruktene vært utprøvd særlig i tysk medisin, både av leger og naturopater.

Siden 1982 har flere patenterte vitexbaserte medisiner vært på markedet i Tyskland.

En sann hærskare av dokumenterte, strengt vitenskapelige studier de siste tiår slår fast uten skygge av tvil at vitex virker svært gunstig inn på bla mensforstyrrelser, premenstruell spenning (PMS), brystlidelser, overgangsalderbesvær og infertilitet.

En del av virkestoffene er nå identifisert, bla flere forskjellige monoterpener og diterpener, og man har også detaljert innsikt i hvordan vitex virker i organismen.

En viktig nyhet er at den sterkt aromatiske vitexplanten for første gang i historien er blitt destillert, ikke bare ekstrahert.

To erfarne og idealistiske forskere og oljeprodusenter på Kreta har etter omfattende utprøving kommet frem til den optimalt balanserte og terapeutisk virksomme vitex eterisk olje. I den eteriske oljen finner vi noen av de mest medisinsk aktive stoffene sterkt konsentrert, og dråpene er lette å bruke både til inhalering, innoljing og i små doser innvortes. Samtidig anbefales inntak av ekstrakter som inneholder plantens vannløselige stoffer, også de av helsemessig betydning.

De er effektive! Noe som årtuseners uavbrutt bruk har bevist.

Hva viser kliniske studier om vitex farmakologiske aktivitet?:

Vitex er virksom mot mensforstyrrelser, brystlidelser (mastodynia og mastopathia), PMS, angst og depresjon, cyster på eggstokken, muskelknuter, menssmerter, endometriose, infertilitet (30-50% suksess), alle typer overgangsbesvær - hetetokter, emosjonell ubalanse, søvnproblemer, depresjoner, skjedetørrhet, leddsmerter og væskeopphopninger. Den ser ut til å beskytte mot brystkreft, laboratorietester (in vitro) viser at den motvirker unormal cellevekst. Ved at vitex stimulerer progesteronproduksjon har den også en både forebyggende og reverserende virkning på Osteoporose (benskjørhet). Den er dessuten under utprøving på MS og Parkinsonpasienter.

Virkemåte:

Hva skyldes så vitex' omfattende regulerende, beskyttende og helbredende egenskaper? Først og fremst har den en utpreget progesteronstimulerende virkning. Den har en uovertruffen evne til å stimulere og balansere hypofysefunksjonen, særlig i forbindelse med kvinnens kjønnshormoner, men dens hormonregulerende virkning går langt utover det reproduktive system. Vitex er nettopp et utmerket eksempel på at alle kroppssystemer og kropp og sinn, henger sammen og påvirker hverandre gjensidig. Vitex reduserer prolaktinnivået - forhøyet prolaktin utenom svangerskapet er assosiert med mange plager hos kvinner. Lutealfasen i kvinnens syklus normaliseres - vitex støtter eggstokkenes corpus luteum i hormonproduksjonen som foregår i en annen halvdel av kvinnens syklus.

Den eliminerer svakheter i progesteronsyntesen og motvirker østrogendominans. For høyt østrogennivå settes i forbindelse med bla brystkreft, livmorkreft, nyrekreft, osteoporose og mange autoimmune sykdommer. I tillegg til utstrakt bruk av kunstig østrogen i vår vestlige verden har vi fått tilleggsproblem med såkalte xenoøstrogener - østrogenhermere fra industrien, miljøgifter i matvarer etc som umerkelig sniker seg inn i menns, kvinners og dyrs fysiologi. Det er derfor ekstra viktig å skape motvekt og sunn balanse ved hjelp av naturlig progesteron, som i følge alle kliniske forsøk er uten skadelige bivirkninger.

Kort oppsummert er mekanismen følgende:

Det neurokjemiske stoffet dopamin hemmer prolaktinproduksjonen, og visse komponenter i vitex binder seg til dopaminreseptorene. Dette har vist seg å styrke, effektivisere og forynge immunforsvaret ved at flere lymfocytter produseres. Videre får man en signifikant økning av "Natural killer cells" (NK naturlige dreper-celler) og en styrkning av disse beskyttelsescellenes aktivitet. Innflytelsen på dopaminreseptorene er også meget interessant som en mulig hjelp ved Parkinson, da disse pasientene har mangelfull dopaminproduksjon.

Visse vitexkomponenter binder seg til endogene opiatreseptorer, som er aktive i produksjon av de velgjørende endorfiner. Endorfiner gir merkbar smertelindring, mindre hodepine, motvirker depresjon, nedtrykthet, angst og forvirring, og fremmer livsglede, fryd, fred i sinnet og avspenthet. Væskeopphopning motvirkes og reduseres.

Progesteron har viktige funksjoner langt utover kvinners kjønnshormonbalanse.

Progesteron motvirker nervesykdommer, reparerer skadete og svekkede nerver, styrker myelinisering av nerver (viktig ved Multippel sklerose - MS) og kan gi god støtte etter ulykker/ fysiske traumer. Det kan gunstig påvirke spinalnerveskade, motvirker angst, virker antipsykotisk, er viktig f. eks for å hindre etterfødselspsykoser i å utvikle seg. Bekjemper stress, nervøsitet, anspenthet, er et aktivt neurosteroid, viktig for hjernens utvikling og funksjon, hjelper rekonvalesens etter hjerneslag.

Visse vitexkomponenter binder seg til endogene opiatreseptorer, som er aktive i produksjon av de velgjørende endorfiner. Endorfiner gir merkbar smertelindring, mindre hodepine, motvirker depresjon, nedtrykthet, angst og forvirring, og fremmer livsglede, fryd, fred i sinnet og avspenthet. Væskeopphopning motvirkes og reduseres.

Progesteron har viktige funksjoner langt utover kvinners kjønnshormonbalanse.

Progesteron motvirker nervesykdommer, reparerer skadete og svekkede nerver, styrker myelinisering av nerver (viktig ved Multippel sklerose - MS) og kan gi god støtte etter ulykker/ fysiske traumer. Det kan gunstig påvirke spinalnerveskade, motvirker angst, virker antipsykotisk, er viktig f. eks for å hindre etterfødselspsykoser i å utvikle seg. Bekjemper stress, nervøsitet, anspenthet, er et aktivt neurosteroid, viktig for hjernens utvikling og funksjon, hjelper rekonvalesens etter hjerneslag.

En allsidig plante

Vi ser altså at vitex agnus castus - kyskhetstreet med de vakre blå blomstene - er en meget allsidig plante, skjenket oss av naturen til hjelp ikke bare for kvinner fra pubertet til overgangsalderen og gjennom alderdommen, men også ved en rekke lidelser som ikke er kjønnsrelaterte.

Som importør av vitex eterisk olje og ekstrakt fra Kreta - utvunnet utelukkende av de håndplukkede små fruktene som inneholder mest av de terapeutiske stoffene - får jeg stadig gledelige tilbakemeldinger fra kvinner hvis overgangsalderbesvær er eliminert eller sterkt redusert og som også merker klar bedring i ledd og muskelsmerter og i generelt velvære og bedret energinivå. vitex er lett å ta, økonomisk i bruk og følger man noen enkle forskrifter kan den bare gi positive resultater.

Bruksanvisning:
En dråpe på tungen på fastende hjerte hver morgen, helst i ren munn etter tannpuss.
Vent ca 15 min før du spiser.
Hvis ingen virkning merkes etter 1 mnd, kan dosen økes til 2 dr. over 1 mnd. 
Får du ingen effekt etter 2 dråper tar du kontakt så vi kan vurdere om evt å øke doseringen,
eller komplettere med et naturlig østrogen tilskudd.

Kunzea 

Kunzea ambigua vidunderoljen fra Tasmania

Australia og øyene rundt, har skjenket verden en rekke usedvanlig helsebringende planter særlig fra myrtefamilien, som f. eks de mange eukalyptusartene og te tre med deres veldokumenterte eteriske oljer.
Atskillig nyere innen aromaterapien er nok et vakkert, blomstrende tre, også den av den kraftfulle myrtefamilien: Kunzea Ambigua.
Som så mange medisinske planter har den vært i bruk blant innfødte i århundrer. Anekdotene om suksessrik behandling av diverse lidelser ble etterhvert så mange at de australske myndigheter lot den eteriske oljen teste i laboratorier, noe som førte til at den ble akseptert som et TGA registrert middel (til utvortes bruk).

 De mikrobiologiske tester viste at kunzea er effektiv mot multiresistente sykehusbakterier.
Den uskadeliggjør staphylococcus aurens (gule stafylokokker) i en konsentrasjon på bare 0,16%.
Ren kunzeaolje drepte 98% av staphylococcus aurens på 10 min og 99.99% etter en kontakttid på 1 time!

Dessuten var den svært effektiv mot pseudomonas aeruginosa (som kan gi urinveisinfeksjoner, ørebetennelse), E. coli (div infeksjoner – urinveis & tarm) og Candida (kan gi soppinfeksjon lokalt og systemisk).

 I tillegg til testene viste tallrike kliniske forsøk og bred terapeutisk erfaring at den var effektiv ved en rekke helseproblemer. Særlig kjent er den for sin klart smertelindrende virkning (gjerne kombinert med tysk kamille) ved mange typer revmatisme og muskelverk, samt for sin evne til å fremme rask heling av skadet vev, som ved forstuelse og forstrekninger.

Den er også utrolig effektiv ved tannpine, visse typer migrene, helvetesild, insektstikk og støt og slag. Den kan lindre eksem, kløe, herpes labialis & genitalis, fotsopp og kan hele leggsår (og andre vanskelige sår). Mygg og andre insekter holdes effektivt på avstand.

Psykisk er den forfriskende, energigivende, rensende og dempende på negative følelser og anspenthet.

 Forklaringen på disse mange gunstige virkninger finner vi i dens interessante kjemiske sammensetning.

Den er utstyrt med en rekke slimløsende, sterkt antivirale monoterpener, dessuten oksiden 1.8 cineol og en sjelden På meg selv har jeg supereffektivt fjernet både tannpine og sterke muskelsmerter etter en forstrekning.
Og nylig opplevde jeg å stoppe en kvinnes begynnende astmaanfall i å utvikle seg ved å la vedkommende inhalere kunzea og få noen dråper under nesen og på halsen.

 Dr Penoël har forsket videre på kunzea og på fransk vis brukt den innvortes på sine pasienter med imponerende resultater (OBS kontakt alltid en terapeut i aromatisk medisin for blandingsforhold før du tar noe innvortes!). Tatt i kapsler og ved inhalering ga den god hjelp til pasienter med alvorlige kroniske lidelser som: emfysem, cystisk fibrose og Crohns syndrom. Den har vist seg i flere tilfeller å lindre symptomene og gi en kraftig bedring i allmenntilstanden og energinivået. Han anbefaler den derfor til alle som føler seg slitne, utladet og kraftløse f eks ved etter-virus og kronisk tretthetssyndrom (ME).  

 Dr Penoël har alltid en liten flaske med seg etter at han klarte å slå tilbake en meget kraftig akutt influensa hos sin kone og de tar dessuten alltid et par dråper i litt vegetabilsk olje og juice, når de er på reise for å unngå jet-lag og tretthet.

 Kunzea er altså et spennende bekjentskap både hva duft og virkninger angår. Riktig brukt er den totalt uskadelig og med sine mange anvendelsesområder hører den selvskrevent med både i husapoteket og i terapeutenes repertoire.

Fragonia

Taxandria / agonis fragrans.
Myrtefamilien

 Igjen er det en busk fra Australia som gir oss en utrolig deilig og nyttig olje:

Hittil har te tre med god grunn vært førstehjelpsoljen ved akutte infeksjoner, sår hals etc etc. Mange finner imidlertid duften en smule for krass og ”medisinsk”. Her har fragonia en klar fordel med sin langt mer forfinede, lette, friske og rike duft som mange elsker og ingen avskyr.

Viktigere er det  at universitetsstudier viser at den er 8 ganger mer effektiv enn te tre, bl.a på Staphylococcus Aurens (gule stafylokokker). Mens te tre brukte 2 timer på å uskadeliggjøre S. Aurens klarte fragonia det på 15 min.

 Med et høyt innhold av milde, men effektive alkoholer (terpineol-4,

-terpineol etc) tåles fragonia svært godt av både hud og slimhinner og kan brukes også på små barn, f eks ved luftveisinfeksjoner.

Noen få dråper fordeles ufortynnet bak øret, på halskjertlene og ned langs halsen, under kjevebenet, under kravebenet, ved armhulene og i lysken – altså ved viktige lymfeknuteområder.

 Fragonia ser ut til å styrke og harmonisere immunforsvaret.

Det forklarer hvorfor Dr Penoël har gode erfaringer med denne oljen brukt ved div autoimmune sykdommer (OBS som tilleggsbehandling!) som f eks MS og leddgikt.

Den kraftfulle fysiske effekten blir styrket ved at fragonia helt klart har en dyptgripende psykologisk virkning. Den ser ut til å fjerne følelsesmessige blokkeringer, bringe undertrykt materiale opp fra sinnets kjeller så det kan bearbeides, integreres og frigjøres.

 Dr Penoël har opplevd forbløffende rask virkning på psyken f eks på pasienter traumatisert fysisk og psykisk etter ulykker. Fragonia trenger raskt ned på underbevissthetens dypeste nivåer og avstedkommer endringer så man lettere kan slutte fred og forsones med seg selv og andre. Ta gjerne 1-2 dr fragonia på chakrapunktene (hode, panne, hjerte, solar plexus etc – bare husk å unngå øynene!) avhengig av hvor du føler et problem eller ønsker å forbedre flyt i energien.

Brukes gjerne før sengetid – på kroppen eller i et lommetørkle til inhalering. Vi har allerede fått mange svært forskjelligartede rapporter. Noen sover mye dypere, noen er mer våkne enn før tross lite søvn, noen får livlige drømmer, noen ler mer etc etc. Uansett – den har alltid en merkbar virkning på sinnet og sjelen.

 Fragonia vil være en utmerket olje også ved sår, kutt, stikk og ved uren, betent hud og kviser. Den kan meget vel kombineres med kunzea.

 Fragoniahydrolat er forfriskende og rensende, velegnet til alle hudtyper, særlig uren og kvisete ungdomshud. Det kan brukes til sårrens og sprayes i halsen ved sårhet, heshet og betennelse. Også psykisk føler man seg oppkvikket av en frisk dusj fragonia – super om morgenen for å våkne til liv – eller når dagens stress skal vaskes bort.    

Saro
Cinnamosma fragrans


Nok  et helsebringende tre fra Madagaskar.

I den senere tid har det vært så å si umulig å få tak i ravintsara aromatica av ekte kvalitet. Kanskje har vi samme problematikk som med rosentre, at det har vært drevet rovhogst på dette treet også.

Heldigvis er saro et utmerket alternativ, faktisk enda mer anvendelig.
Duftmessig svært lik ravintsara, og like mild og trygg i bruk, også på små barn.
I tillegg til å være svært effektiv mot virus er den enda mer antibakteriell enn ravintsara.

For voksne egner den seg perfekt både til innvortes og utvortes bruk.

Den er noe mer oppkvikkende enn ravintsara, men på en balansert måte, så den trygt kan brukes til alle døgnets tider.

Generelt både styrker den immunforsvaret og bedrer energinivået.

Derfor har Dr. Pènöel inkludert den i sin utmerkede synergi for ME og lignende utmattelsestilstander.

Kjemisk sett ligner den svært på andre typiske luftveisoljer, som eucalyptuser, tetre, cajeput m.fl. med sitt store innhold av 1,8 Cineol, monoterpener 36,3 % og flere kraftfulle alkoholer, 8,3 %. Men som med alle eteriske oljer er de mange små og ørsmå komponenter også av stor betydning, og gir oljen dens unike karakter.

 Saro er suverent velegnet til å behandle alle luftveisproblemer, i særdeleshet bihulebetennelse. Selv skulle jeg settes på penicillin under mitt livs første bihulebetennelse. I stedet fulgte jeg Dr. Pènöels råd.

Ved en spesiell bruk av saro har han alltid lyktes med å kurere selv den mest kroniske bihulebetennelse.

Hell 10 dr saro i oljeforstøveren og slå på apparatet på det laveste, øk styrke etter behov. 

Sett neseapplikatoren på glasskolben, og trekk pusten godt og hold i 10 sekunder mens saroen stiger opp i bihulene.

Dette kan gjentas flere ganger i en behandling, og flere ganger daglig.

Det er svært viktig ikke å innånde dampen, da målet vårt her er bihulene og ikke lungene.

Dette virket mirakuløst for meg, både i den akutte situasjonen og på sikt.

Bihulene ble generelt styrket og renset, noe som fjernet plagsom bihulerelatert hodepine. - Med jevne mellomrom bruker jeg denne metoden.

 Men til daglig skyller jeg nesen med aromatisk saltvann tilsatt 1 – 2 dr saro i  et nesekyllehorn.

Resultatet er at jeg holder nesen og luftveiene åpne og friske, også når alle rundt meg er forkjølet - Anbefales på det varmeste!

 Likeledes er saro et utmerket valg ved tette lunger og slimhoste.

 Nb! til forskjell fra eucalyptus, kan den inhaleres dypt uten å fremkalle hosteanfall.

 Den irriterer ikke slimhinnene, selv ikke når småtasser på 3 og 5 snuser den inn.

 Ellers kan man i en begynnende forkjølelse/influensa gjerne dynke brystet godt med saro, samt ta noen dråper på viktige luftveispunkter:

                                     

Saro er altså et meget anvendelig og nyttig tilskudd til vårt oljeutvalg.

Copaipabalsam
Copaipa officinalis - cesalpinaceo


 

Fra Latin Amerika (Amazonas) & Vest Afrika.
Svært mange beslektede arter og varianter

Dråpene pipler naturlig ut av trestammen når det lages kutt i den.
Uttvunnet  uten bruk av løsemidler, alså fullstending trygg å bruke innvortes og utvortes.

Kjemiske komponeneter.

Nesten bare sesquiterpener(caryophyllen, a-copaen, bergamoten, cubeben). Har faktisk det høyeste innhold av sesquiterpener av alle kjente eteriske oljer. Dette gjør den særdeles smertelindrende, betennelseshemmende, styrkende og samtidig uhyre mild.

Terapeutiske egenskaper & terapeutiske virkninger.

Copaipa-balsam har lenge vær brukt i behandling av veneriske sykdommer og urinveisinfeksjoner.

Fra de eldste tider har Amazonas indianere brukt copaipa-balsam. Utvortes pga. dens  betennelseshemmende, sårlegende, smertestillende og sirkulasjonsfremmende (kapilærer) egenskaper.

Den anbefales ved sjokk (forstuelser, forstrekninger) og ved leddsmerter hos leddgiktspasienter. Den har utmerket effekt ved stivhet og stølhet etter trening, løfting og annen fysisk aktivetet, og hjelper mot  artrose ( slitasjegikt) i ryggraden, og i armer og ben

Den er antirevmatisk og bør prøves ved alle typer revmatiske betennelser f.eks tendinit (seneskjedebetennelse).

Den er generelt tonifiserende, energigivende og stimulerer binyrene, og derfor utmerket ved depresjoner & tretthet hos nedkjørte mennesker.

 

Den er aktiv ved hudsopplidelser, ved lichen, sår, betent & eksemisk hud og strekkmerker. Innvortes brukt med gode resultater som betennelseshemmende & antiseptisk munnvann, ved halsesyke og ved urinveisinfeksjoner.

Bruksanvisning innvortes:

1-2 dråper 2-3 ganger daglig ved betennelser i munn, svelg og hals.

Bruksanvisning utvortes:

Copaipa-balsam er en utmerket base for antirevmatiske
synergier  f.eks fint å blande med bjerkebladolje. (3-10 dråper innmasseres lokalt).

Masser gjerne ren copaipa-balsam inn før trening og etter sportslig aktivitet, og langs hele ryggraden for en energigivende og tonifiserende virkning.

Ved sår og skader, påfør noen dråper ren copaipa-balsam etter at såret er renset, f.eksmed lavendel hydrolat. Dekk såret med gasbind. Gjentas annenhver dag, evt. oftere.

Skulle allergiske reaksjoner unntaksvis oppstå, bør copaipa-balsam fortynnes 1:5 i f.eks olivenolje, evt. med litt bjerkebladolje i tillegg.

 NB: Denne uhyre mildt duftende oljen er mye brukt i Brasil, Argentina og Mexico, også av leger i forbindelse med alvorlige infeksjoner, magesår, visse typer kreft etc.

 

 

 

Sist oppdatert 17.07.2024 kl. 16:55

Del denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn